onsdag 14 april 2010

Flash frågor

Vad är skillnaden på frames (bildruta) och keyframes (nyckelbildruta)?
Om du skapar en vanlig (frame) bildruta upprepas utseendet hos föregående bildruta identisktikt.
Nyckelbildrutor används om du vill förändra bilden eller objektet. Om du exempelvis vill byta färg, form eller position inne i lagret, med exemepelvis “motion tween”.
Då behöver du inte skapa en mängd vanliga bildrutor och ändra dem en och en med den så kallade “ruta för ruta” tekniken. Utan kan istället med två nyckelbildrutor i förändra alla frames emellan dem.


Vad gör kodsnutten "stop();"?
Placeras med fördel i ett i Actionscript i slutet av filmen för att stoppa den, så att den inte bara loopar om och om igen.

Vad är ett instansnamn och vad används instansman till?
Det är namnet som ger du exempelvis ett föremål i properties-rutan i Flash. Detta gör du bland annat för att kunna referera till objektet i Actionscript.

Vad är skillnaden på .fla och .swf?
.fla är själva arbetsfilen där du skapar och redigerar ditt Flash-projekt.
.swf är själva filmen som skapas från projektet som gör att du kan titta på och använda vad du har skapat.

När använder man shape tween?
När du vill få ett objekt att anta exempelvis en annan form.
Används mellan två stycken nyckelbildrutor.

När använder man motion tween?
När du vill sätta ett objekt i rörelse på ett lager. Så att det exempelvis rör sig från ena sidan av scenen till den andra.
Används mellan två stycken nyckelbildrutor.

Vad använder man mask-lager till?
Om man vill dölja delar av scenytan utav en film. Används om du bara vill visa en viss del av en film, inte hela.

I laboration 4 använde vi ett movieclip som vi döpte till target_mc, vad är syftet med target_mc?
Du referar till target_mc i Actionscript-koden för att Flash ska förstå var på skärmen du vill att vissa Flash-filmer ska dyka upp, när du exempelvis trycker på en knapp.

I inlämningsuppgiften gjorde vi en pop-up ruta som vi skapade i en egen fil, "popup.fla", där scenen var lika stor som våran scen i "index.fla", varför var pop-up rutans scen lika stor som index-filens scen och inte 550x400 som våra animationer?

Därför att den inte skulle visa på samma position de andra animationerna vi lagt in tidigare. Utan dyka upp som en egen ruta som behövde relatera till index-filens scenyta. När man gjorde den lika stor som index-filen kunde man placera pop-up rutan på valfritt ställe på index-scenen på ett enklare sätt. Så jag vet att om jag placerar min informationsruta i mitten av skärmen i pop-up filen poppar den upp i mitten av index-scenen också när jag trycker igång den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar